Orezul este unul dintre ingredientele foarte folosite si consumate in multe zone ale lumii, pentru unele populatii reprezentand chiar alimentul de baza, cu ajutorul caruia isi asigura o mare parte din necesarul caloric zilnic. Caracteristic bucatariei asiatice, orezul este, de asemenea, raspandit si consumat in Europa, America si Africa, fiind apreciat atat pentru continutul mare de carbohidrati complecsi, foarte necesari organismului nostru, cat si pentru gustul iubit de foarte multa lume.
Orezul este sarac in grasimi. Contine o cantitate de proteine, dar mai putin decat alte cereale. Fiindca practic nu contine gluten, este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).
Cele mai cunoscute tipuri, ajunse si pe piata din Romania sunt:
1. Orez Natur (Integral) – este practic cel mai hranitor dintre toate tipurile de orez, avand concentrate multe elementele nutritive in invelisul exterior care nu este inlaturat prin procesare.
2. Orez prefiert (cu bob lung) – este polisat (procesul prin care se indeparteaza invelisul exterior), apoi tratat termic pentru o scurta perioada de timp, procesul generand un orez translucid de o culoare usor bruna.
3. Orez Basmati – Este foarte aromat, iar in timpul fierberii mai degraba creste in lungime decat in volum. Este potrivit pentru felurile de mancare in care boabele de orez trebuie sa ramana separate dupa preparare.
4. Orez Jasmine – Este un orez alb, cu bob lung, in urma fierberii rezultand un preparat pufos si aromat.
5. Orez pt Risotto (Arborio sau Canarolo) – orez cu bobul rotund, avand un continut crescut de amidon, ceea ce il face potrivit pentru a crea acea consistenta cremoasa a risotto-ului.
6. Orez rosu / negru – sunt tipuri de orez ce contin pigmenti naturali, fiind folosit des in salate.
7. Orez salbatic – Este vorba de o planta cultivata in America de Nord, avand boabele alungite, de culoare brun inchis spre negru.