Orez Bio - Brun, Basmati, Salbatic
Orezul este astazi una dintre cele mai consumate cereale din lume. Datorită proprietatilor sale nutritive si gastronomice, el este alimentul de baza a peste jumatate din populatia planetei. Daca initial era cultivat in China si India, diferitele tipuri de orez provin acum nu doar din Asia, ci si din Africa, America de Sud sau Europa.
Pe langa celuloza, orezul contine o serie importanta de minerale: calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc si fluor. Sarac in proteine si grasimi, el este bogat in amidon si reprezinta o sursa de vitamine A, B1, B6 si B12. Acestea se regasesc in coaja bobului de orez, care este adesea eliminata in timpul procesului industrial de prelucrare.
Consumul orezului nedecorticat sau brun ajuta la prevenirea bolilor de inima, a diabetului, a bolilor de rinichi cat si a obezitatii. Uleiurile nesaturate din orezul brun contribuie la reducerea colesterolului, iar fosforul din compozitia boabelor de orez stimuleaza sistemul nervos central.
Exista mai multe tipuri de orez, in functie de marimea boabelor (lung, mediu si scurt) si de textura acestuia (pufos, cremos sau lipicios). In privinta culorilor, multitudinea de retete utilizeaza orez alb, brun sau rosu.
Desi orezul este un aliment sanatos in sine, specialistii ne recomanda sa il consumam nedecorticat. Acest lucru se datoreaza faptului ca in coaja bobului de orez se afla uleiuri esentiale (doua fosfolipide si un sterol), cu rol important in procesul de hranire si de reparare al membranei celulare.
Asadar, consumati si folositi orezurile pe care le gasiti pe site-ul nostru, ca sa va bucurati din plin de SANATATE LA SUPERLATIV !