BAZELE BIOLOGICE ALE AMINOACIZILOR ESENTIALI CU CATENA RAMIFICATE (LEUCINA, IZOLEUCINA SI VALINA) = BCAA (BRANCHED CHAIN AMINO ACID COMPLEX)

BAZELE BIOLOGICE ALE AMINOACIZILOR ESENTIALI CU CATENA RAMIFICATE (LEUCINA, IZOLEUCINA SI VALINA) = BCAA (BRANCHED CHAIN AMINO ACID COMPLEX)

BAZELE BIOLOGICE ALE AMINOACIZILOR ESENTIALI CU CATENA RAMIFICATA (LEUCINA, IZOLEUCINA SI VALINA) = BCAA (BRANCHED CHAIN AMINO ACID COMPLEX)

Aminoacizii sunt unitati structurale care formeaza proteinele, iar proteinele sunt molecule mari si complexe care sunt indispensabile functionarii normale a corpului uman. Aminoacizii sunt necesari nu numai pentru sinteza proteinelor, ci intra si în compozitia unor produsi cu continut ridicat de azot, cum ar fi creatina, hormonii peptidici sau unii neurotransmitatori.

În prezent se cunosc 20 de aminoacizii care intra în constitutia proteinelor umane. Practic, proteinele contin aceiasi 20 de aminoacizi, dar în combinatii diferite: alanina, arginina, asparagina, acid aspartic, cisteina, glutamina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan , tirozina si valina.

Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizati prin alimentatie sau suplimente alimentare, ceilalti 12 putând fi produsi de organism chiar daca ei nu au fost prezenti în alimentatie. Cei 8 aminoacizi care nu pot fi sintetizati se numesc esentiali sau „indispensabili". Termenul de "esential" se aplica în nutritie pentru orice componenta nutritionala care nu poate fi produsa în organism, în consecinta nu trebuie sa lipseasca din alimentatie.

Estimari ale aportului zilnic pentru adulti ale acestor aminoacizi esentiali au fost determinate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Doza zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru aminoacizii esentiali
Aminoacid
mg/kgcorp/zi
Leucina
39
Lizina
30
Valina
26
Fenilalanina
25
Izoleucina
20
Treonina
15
Metionina
10.4
Histidina
10
Triptofan
4

Exista trei aminoacizi esentiali care au caracteristici speciale, acestia se numesc aminoacizi cu catena ramificata (BCAA). Numele se refera la structura lor chimica si sunt aminoacizii evidentiati în tabelul de mai sus: leucina, izoleucina si valina.


BCAA în performantele sportive:
Scopul principal al oricarui atlet sau sportiv este îmbunatatirea performantei si a rezistentei, dar si reducerea timpului de recuperare. Pentru atingerea acestor obiective, produsul BCAA (Complex de aminoacizi esentiali cu catena ramificata) fabricat de Jarrow Formulas, contine cei 3 aminoazici esentiali cu catena ramificata recomandati sportivilor pentru sporirea retentiei de azot si marirea masei musculare, pentru prevenirea catabolismului proteinelor în timpul exercitiilor prelungite, promovarea sintezei musculare a glicogenului dupa exercitii si pentru prevenirea anemiei sportive în timpul antrenamentului.

   Sinteza proteinelor musculare Aminoacizii esentiali cu catena ramificata (BCAA) sunt stocati direct în tesutul muscular si ajuta la cresterea musculaturii noi, dar si a rezistentei. Acesti trei AA sunt esentiali pentru formarea de muschi noi si pentru consolidarea musculaturii. tesuturile musculare cuprind doua proteine, actina si miozina, principalele lor componente fiind leucina, izoleucina si valina. Reaprovizionarea prin intermediul produsului BCAA creste materiile prime pentru tesuturile musculare, contribuind la construirea musculaturii.

   Prevenirea distrugerii musculare conform ultimelor studii, contractia în exces a muschiului provoaca leziuni si dureri musculare (ruptura miofibrila mai mare), din cauza iesirii proteinelor în circulatia sistemica (proteoliza). Leziunile musculare si scaderea rezistentei musculare pot fi prevenite prin administrarea produsului BCCA. Aportul de proteine dupa exercitii fizice creste rata sintezei proteinelor musculare, stimulând cresterea neta a proteinelor musculare si facilitând raspunsul adaptiv al muschilor scheletici la formarea pe termen lung. Mecanismul postulat pentru acest efect este faptul ca suplimentarea cu BCAA dupa un eveniment de rezistenta reduce concentratia de enzime (conform parametrilor biochimici obtinuti dintr-o proba de sânge) legata de leziuni musculare (distrugerea fibrelor musculare; enzimele implicate sunt creatinkinaza [CK] si LDH).

   Sursa de energie pentru muschi în timpul exercitiilor: Atunci când un atlet desfasoara exercitii fizice pentru o perioada îndelungata, corpul începe sa descompuna proteine si consuma BCAA (aminoacizi esentiali cu catena ramificata) pentru a compensa sursele insuficiente de energie. Asadar, aminoacizii constituie mioproteine si servesc ca sursa de energie în timpul exercitiilor fizice. Formarea de noi tesuturi este sporita prin accelerarea regenerarii muschilor ca urmare a exercitiilor fizice, iar refacerea nivelului de BCAA - materie prima pentru muschi - ajuta la acest proces.

În concluzie, produsul BCAA este foarte benefic pentru atleti si sportivi, contribuind semnificativ la cresterea performantelor. În plus, acesta ajuta la sustinerea organismului în stari catabolice cauzate de infectii, tratamente cu glucocorticoizi, arsuri, traume, interventii chirurgicale sau în reducerea greutatii corporale fara afectarea masei musculare.

Bibliografie

 1. José, M., Martínez, S., Aurora, N., G. S., & Isabel, S. (2019). An Overview on Essential Amino Acids and Branched Chain Amino Acids. Nutrition and Enhanced Sports Performance (Second Edition).

 2. Cara L. Green , Dudley W. Lamming ( 2019). Regulation of metabolic health by essential dietary amino acids.

 3. Doza zilnica de aminoacizii esentiali recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatii: http://www.who.int/ nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_935/en/

 4. Sports Dietitians Australia (SDA). Protein supplementation. 2016. Available at: www.sportsdietitians.com.au/factsheets/supplements/ branched-chain-amino-acids-bcaas/

 5. Harper AE, Miller RH, Block KP. Branched-chain amino acid metabolism. Annu Rev Nutr 1984;4:409–54

 6. Chowdhury Z, Ken L, O’Neill W. A review of the importance of amino acids in sports


Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙