Unt ghee - o alternativa sanatoasa la untul traditional

Unt ghee - o alternativa sanatoasa la untul traditional

Untul ghee provine din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este ideal pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gatit si prajire deoarece tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare imbogatindu-le cu substante nutritive. Ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate.

Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur, ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Este important de stiut ca el contine vitaminele A si D si se digera usor, are efecte benefice asupra metabolismului si imbunatateste digestia. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 %!

Originea si formarea untului clarificat ghee
Acest unt rezulta din separarea grasimii din lapte de restul laptelui iar acest lucru se intampla printr -o incalzire treptata pana cand apa se evapora. Ca urmare a acestui proces rezulta trei straturi de proteine din zer, molecule de cazeina si grasime lichida. Dupa indepartarea tuturor proteinelor si altor substante din grasime, prin racire se creeaza un unt clarificat sanatos. Untul clarificat este doar grasimea din unt, fara proteina si apa. Fierbinte, untul seamana cu un lichid galben, dupa racire avand o culoare frumoasa, fiind cremos si delicios, cu o aroma untoasa intensa. Din untul ghee corect preparat apa este complet eliminata. In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici. Aceasta grasime speciala nu rancezeste. Daca este pastrat la temperatura ambianta toate proprietatile sale initiale raman active. Mai mult, el devine mai puternic odata cu trecerea timpului.

Proprietati si beneficii
Oamenii sanatosi pot folosi unt ghee in alimentatia curenta fiind foarte util in special copiilor si batranilor. Untul ghee este bogat in acizi grasi valorosi, antioxidanti si vitamine si nu creste nivelul de colesterol in sange. Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase. In Ayurveda, ghee este considerat a fi elixirul vietii si este o parte importanta din bucatarie ayurvedica. In India el se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa.

Este utilizat fie ca atare - tartinabil, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice. Hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele, este antioxidant si detoxifiant si imbunatateste digestia. Aduce prospetime, tinerete, si se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale si supla. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta si hraneste tesuturile implicate in reproducere. Gustul untului ghee este placut, dulceag, mirosul frumos. Daca se simte gust amarui sau miros de ars inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.

Calitatile untului ghee:
- este stabil si nu se topeste, chiar daca acesta este depozitat in afara unui frigider
- contine o doza mare de vitamine A , D , E si K si antioxidanti, care intaresc tesutul osos si ofera suport sistemului imunitar
- contine o cantitate mare de acizi grasi, favorizeaza digestia si are efect benefic asupra florei intestinale
- nu ridica nivelul colesterolului, ci, dimpotriva, contribuie la niveluri mai mici de LDL (colesterol rau)
- la temperatura ridicata nu elibereaza substante nocive
- contine acid linoleic conjugat (CLA), si sprijina scaderea in greutate

Tratare de afectiuni:
- poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. Sursa mare de nutrienti si vitamine, antioxidanti si acizi grasi sprijina activitatea inimii si a sistemului circulator In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.
- este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.
- pacientii cu gastrite si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de calitatile untului ghee indicandu-se consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez la care se adauga ghee. Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare a aceluiasi ghee dimineata pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
- datorita continutului ridicat de grasime pura, untul ghee este un produs recomandat pentru cei care utilizeaza dieta Paleo - eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii. In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) untul ghee este utilizat atat in instilatii nazale cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa). Picurarea untului ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit la temperatura camerei el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece. Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator si inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
- curata ranile si grabeste vindecarea. Se folosesc untul simplu sau unturi medicinale cu extracte din diferite plante ori produse apicole si se prepara diferite creme pe baza de unt ghee. Iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal. Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis, caz in care se poate folosi unt ghee.
- o aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.

Utilizare alimentara:
- se foloseste in loc de untul obisnuit si poate intra in componenta sandvisurilor.
- se poate adauga in diverse mancaruri sau folosi in locul altor grasimi la gatit.
- se foloseste cu succes la prajit eliminand prin prajire substante nesanatoase deoarece este clarificat.
- se poate lua simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec cu miere. Impreuna, untul ghee si mierea isi potenteaza reciproc calitatile.
Se depoziteaza intr-un loc racoros, uscat, nu necesita refrigerare. Dupa deschiderea borcanului va recomandam sa-l consumati in timp de cel mult 3 luni de zile, cu conditia sa-l depozitati in spatiu racoros si uscat.

Analiza nutritionala la 100g:
Valoare energetica: 3681 KJ sau 895Kcal
Proteine: <0,5g Grasime: >99,5g din care acizi grasi saturati 62,5g
Carbohidrati: <0.5g din care zaharuri <0,5g Sare: <0.5g


Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙