Meniu complet fara gluten

Meniu complet fara gluten

Am cautat inspiratie in bucatarie si cateva retete inedite cu ajutorul carora am creat un meniu intreg. Un meniu complet cu produse fara gluten, format din supa, fel principal si desert, acesta fiind usor de preparat si extrem de gustos.

Felul 1 – Supa cu dovleac

Ingrediente:
  • 800 g dovleac
  • 200 g morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei/unt
  • sare de mare
  • piper negru macinat
  • pudra de curry/turmeric
  • seminte de dovleac si floarea soarelui
 

Mod de preparare:
  1.  Taie dovleacul in jumatate si coace-l timp de 15-20 minute la 200 de grade pana cand se inmoaie.
  2. Dupa ce s-a copt, lasa-l sa se raceasca, apoi curata-l de coaja si scoate-i semintele.
  3. Intr-o cratita mai mare, prajeste ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit in ulei fierbinte sau unt.
  4. Adauga morcovii si patrunjelul taiate marunt.
  5. Prajeste-le usor, apoi adauga dovleacul copt taiat in bucatele.
  6. Aduga sare si condimente, dupa gust.
  7. Deasupra legumelor aduga apa, astfel incat acestea sa fie complet acoperite, si fierbe supa aproximativ 15min, pana cand legumele se inmoaie.
  8. Blenduieste supa cu un mixer si daca este cazul mai adauga condimente.
  9. Serveste supa cu seminte de dovleac prajite sau cu alt tip de seminte.

Felul 2 -  Mancare mexicana cu fasole neagra si linte

Ingrediente:
  • jumatate de ceapa taiata cubulete
  • 1 catel de usturoi tocat sau ras
  • 100g orez cu bob lung, nefiert
  • 100g linte (rosie, verde sau neagra)
  • 500ml – 750ml zeama de legume
  • 1 lingurita de chilli
  • jumatate de lingurita de chimen macinat
  • sare si piper dupa gust
  • 425g de fasole neagra
  • 100g rosii cubulete
  • 1 dovlecel zucchini de marime mica si maruntit
  • 75g porumb din conserva
  • 225g sos de rosii
  • 75g branza rasa (chedar si mozzarella)
  • coriandru pentru culoare si un plus de savoare
Mod de preparare
  1. Caleste ceapa si usturoiul, iar apoi adauga si lintea, respectiv orezul brun.
  2. Toarna zeama de legume si mentine la foc mediu pana incepe sa fiarba.
  3. Acopera tigaia si las-o in continuare pe aragaz, dar la foc mic aproximativ 30-40 de minute, pana cand lintea si orezul devin moi.
  4. Scurge lichidul in exces.
  5. Condimenteaza lintea si orezul cu sare, piper, pudra de chilli, chimen si optional pudra de chipotle.
  6. Adauga restul ingredientelor, in afara de aproximativ 25g din mix-ul de branza si amesteca.
  7. Incalzeste mancarea pana se topeste branza, adauga restul de branza ramasa, acopera cu un capac si lasa la foc mic.

Desert – Clatite din grau spelta cu ciocolata, ricotta si zmeura.

Ingrediente pentru clatite
  • 600 ml lapte
  • 250 g faina din grau spelta integral sau faina din grau integral
  • 3 linguri cacao pudra
  • 2 oua
  • un varf de cutit de sare
Ingrediente pentru umplutura
  • 150 g ricotta degresata
  • 200 g branza quark moale sau crema de branza degresata
  • 2 linguri miere/sirop de artar
  • 2 linguri nuca de cocos razuita
  • 1 lingurita de extract de vanilie sau pastaie de vanilie
  • 250 g zmeura congelata
Mod de preparare
  1. Intr-un bol, amesteaa faina din grau spelta cu cacaoa si un varf de cutit de sare.
  2. Adauga restul ingredientelor pentru clatite si amesteca bine aluatul cu un tel. Daca este prea subtire, mai adauga putina faina si invers, daca este prea gros, mai adauga putin lapte sau apa.
  3. Toarna cate o parte din aluat intr-o tigaie non-aderenta preincalzita, iar daca este cazul, unge-o cu putin ulei inainte de a turna aluatul si prajeste clatitele pe ambele parti pana cand se rumenesc.
  4. Intre timp, amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura cu exceptia zmeurei.
  5. Intinde crema rezultata peste clatitele pregatite anterior, apoi impatureste-le sau ruleaza-le si aseaze-le pe o farfurie.
  6. Incalzeste zmeura si toarn-o peste clatitele pregatite anterior.
 
Pofta buna!



Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙