Lapte de ovaz – beneficii si retete
Ovazul are multe substante nutritive esentiale pentru sanatate. Este in special apreciat pentru continutul ridicat de fibre, proteine si calciu, pentru capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Laptele de ovaz este complet lipsit de lactoza, colesterol si grasimi saturate, sarac in zahar si calorii. Acesta ofera organismului vitaminte si minerale precum: vitamine din complexul B, vitamina A si E. fier, potasiu, fosfor si mangan. Acesta contine de asemenea un antioxidant puternic: fitochimicale.
Laptele de ovaz este unul dintre cele mai bune substitute pentru laptele de vaca, o optiune delicioasa, care ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Astfel, daca ai intoleranta la lactoza, laptele de ovaz este alternativa ideala.
Ce beneficiile are laptele de ovaz ?
-
Reduce nivelul de colesterol si ajuta la curatarea arterelor.
-
Stabilizeaza glicemia, creand senzatia de satietate, dar fara a creste productia de glucoza.
-
Reduce riscul de aparitie a cancerului, mai ales a celui de colon.
-
Reduce tensiunea arteriala.
-
Faciliteaza miscarile intestinale sanatoase, datorita faptului ca sustine flora bacteriana intestinala si previne constipatia.
-
Imbunatateste performanta fizica, sportivii ar trebui sa consume un pahar de lapte de ovaz cu o ora inainte de competitie sau antrenament.
-
Imbunatateste calitatea somnului
Retete de desert cu lapte de ovaz
Lapte de ovaz cu banana si budinca de chia
Ingrediente:
-
O banana
-
O cana lapte de ovaz
-
O cana budinca de chia pregatita cu o noapte inainte (la o cana de lapte adaugati 4 linguri de chia, amestecati bine si lasati peste noapte in frigider)
-
seminte si nuci la alegere
-
fructe la alegere
Mod de preparare:
-
Pisati banana intr-un castron.
-
Puneti piureul de banana dulce intr-o tigaie cu ovaz si lapte.
-
Aduceti compozitia la fierbere si gatiti la foc mic, amestecand ocazional, timp de aproximativ 5 minute. Adaugati lapte suplimentar pana cand ajungeti la consistenta dorita.
-
Adaugati budinca de chia pregatita cu o noapte inainte si fierbeti înca 5 minute.
Briose cu banane si lapte de ovaz
Ingrediente:
-
2 banane
-
200 ml lapte de ovaz
-
3 linguri ulei de cocos
-
o cana faina integrala
-
un pliculet de copt
-
o lingurita de scortisoara
-
4 linguri de zahar brun
Mod de preparare:
-
Pregatiti un shake din 200 ml de lapte de ovaz si doua banane.
-
Adaugati o cana de faina integrala, un pliculet de copt si 3 linguri de ulei de cocos.
-
Adaugati o lingurita de scortisoara, 4 linguri de zahar brun.
-
Optional mai puteti adauga cateva stafide, bucati de curmale confiate sau cateva bucatele de mar.
-
In timp ce amestecati ingredientele, preincalziti cuptorul.
-
Turnati compozitia in formele de briose si bagati-le la cuptor timp de 30-40 min
Clatite pufoase vegane si fara gluten
Ingrediente:
-
1 cana (250g) faina fara gluten sau faina de grau.
-
2 banane, coapte
-
1 lingurita praf de copt
-
½ lingurita bicarbonat de sodiu
-
3 Linguri indulcitor de stevia
-
1 lingurita extract de vanilie
-
1 lingurita extract de rom
-
1 Lingura ulei de cocos, topit
-
lapte de ovaz
-
toppinguri la alegere: ciocolata, fructe, crema de vanilie, dulceata (optional)
-
ulei
Mod de preparare:
-
Puneti bananele in blender si amestecati-le pana devin lichide.
-
Adaugati faina fara gluten intr-un bol mai mare.
-
Adaugati bananele pasate si restul ingredientelor.
-
Amestecati-le bine cu ajutorul unui mixer de mana. Daca amestecul nu are consistenta ca de iaurt fluid, atunci mai adaugti putina apa sau lapte de ovaz.
-
De acum incolo se procedeaza exact ca la clatitele clasice. Folositi o tigaie anti-aderenta de clatite.
-
Adaugti uleiul in tigaie, ungeti tigaia si apoi scurgeti uleiul inapoi intr-o cescuta.
-
In functie de marimea tigaii, puteti face 2-3 clatite in acelasi timp.
-
Adaugati cate jumatate de polonic de compozitie in tigaia incinsa si roteste-l usor apoi peste aluat pentru a-i da o forma rotunda clatitei. Clatitele ar trebui sa aiba aproximativ 10 cm in diametru.
-
Lasati clatita la rumenit aproximativ 1 minut pe o parte, pana devine aurie, iar apoi cu ajutorul unei palete si a unei furculite, intoarce-o si pe partea cealalta.
-
Scoateti clatitele si puneti-le pe un prosop de hartie.
-
Procedati la fel pana se termina tot aluatul. Nu uitati sa ungeti tigaia cu ulei intre reprizele de prajit.
-
Puteti folosi ce toppinguri doriti: ciocolata, fructe, crema de vanilie sau dulceata!
Pofta buna !