Lapte de ovaz – beneficii si retete

Lapte de ovaz – beneficii si retete


Ovazul are multe substante nutritive esentiale pentru sanatate. Este in special apreciat pentru continutul ridicat de fibre, proteine si calciu,  pentru capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Laptele de ovaz este complet lipsit de lactoza, colesterol si grasimi saturate,  sarac in zahar si calorii. Acesta ofera organismului vitaminte si minerale precum:  vitamine din complexul B, vitamina A si E. fier, potasiu, fosfor si mangan. Acesta contine de asemenea un antioxidant puternic: fitochimicale.

Laptele de ovaz este unul dintre cele mai bune substitute pentru laptele de vaca, o optiune delicioasa, care ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Astfel, daca ai intoleranta la lactoza, laptele de ovaz este alternativa ideala.
 
 
 


Ce beneficiile are laptele de ovaz ?

  • Reduce nivelul de colesterol si ajuta la curatarea arterelor.
  • Stabilizeaza glicemia, creand senzatia de satietate, dar fara a creste productia de glucoza.
  • Reduce riscul de aparitie a cancerului, mai ales a celui de colon.
  • Reduce tensiunea arteriala.
  • Faciliteaza miscarile intestinale sanatoase, datorita faptului ca sustine flora bacteriana intestinala si previne constipatia.
  • Imbunatateste performanta fizica, sportivii ar trebui sa consume un pahar de lapte de ovaz cu o ora inainte de competitie sau antrenament.
  • Imbunatateste calitatea somnului

Retete de desert cu lapte de ovaz

 
Lapte de ovaz cu banana si budinca de chia
Ingrediente:
  • O banana
  • O cana lapte de ovaz
  • O cana budinca de chia pregatita cu o noapte inainte (la o cana de lapte adaugati 4 linguri de chia, amestecati bine si lasati peste noapte in frigider)
  • seminte si nuci la alegere
  • fructe la alegere
Mod de preparare:
  1. Pisati banana intr-un castron.
  2. Puneti piureul de banana dulce intr-o tigaie cu ovaz si lapte.
  3. Aduceti compozitia la fierbere si gatiti la foc mic, amestecand ocazional, timp de aproximativ 5 minute. Adaugati lapte suplimentar pana cand ajungeti la consistenta dorita.
  4. Adaugati budinca de chia pregatita cu o noapte inainte si fierbeti înca 5 minute.
Briose cu banane si lapte de ovaz
Ingrediente:           
  • 2 banane
  • 200 ml lapte de ovaz
  • 3 linguri ulei de cocos
  • o cana faina integrala
  • un pliculet de copt
  • o lingurita de scortisoara
  • 4 linguri de zahar brun
Mod de preparare:
  1. Pregatiti un shake din 200 ml de lapte de ovaz si doua banane.
  2. Adaugati o cana de faina integrala, un pliculet de copt si 3 linguri de ulei de cocos.
  3. Adaugati o lingurita de scortisoara, 4 linguri de zahar brun.
  4. Optional mai puteti adauga cateva stafide, bucati de curmale confiate sau cateva bucatele de mar.
  5. In timp ce amestecati ingredientele, preincalziti cuptorul.
  6. Turnati compozitia in formele de briose si bagati-le la cuptor timp de 30-40 min
Clatite pufoase vegane si fara gluten
Ingrediente:           
  • 1 cana (250g) faina fara gluten sau faina de grau.
  • 2 banane, coapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 Linguri indulcitor de stevia
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita extract de rom
  • 1 Lingura ulei de cocos, topit
  • lapte de ovaz
  • toppinguri la alegere: ciocolata, fructe, crema de vanilie, dulceata (optional)
  • ulei
Mod de preparare:
  1. Puneti bananele in blender si amestecati-le pana devin lichide.
  2. Adaugati faina fara gluten intr-un bol mai mare.
  3. Adaugati bananele pasate si restul ingredientelor.
  4. Amestecati-le bine cu ajutorul unui mixer de mana. Daca amestecul nu are consistenta ca de iaurt fluid, atunci mai adaugti putina apa sau lapte de ovaz.
  5. De acum incolo se procedeaza exact ca la clatitele clasice. Folositi o tigaie anti-aderenta de clatite.
  6. Adaugti uleiul in tigaie, ungeti tigaia si apoi scurgeti uleiul inapoi intr-o cescuta.
  7. In functie de marimea tigaii, puteti face 2-3 clatite in acelasi timp.
  8. Adaugati cate jumatate de polonic de compozitie in tigaia incinsa si roteste-l usor apoi peste aluat pentru a-i da o forma rotunda clatitei. Clatitele ar trebui sa aiba aproximativ 10 cm in diametru.
  9. Lasati clatita la rumenit aproximativ 1 minut pe o parte, pana devine aurie, iar apoi cu ajutorul unei palete si a unei furculite, intoarce-o si pe partea cealalta.
  10. Scoateti clatitele si puneti-le pe un prosop de hartie.
  11. Procedati la fel pana se termina tot aluatul. Nu uitati sa ungeti tigaia cu ulei intre reprizele de prajit.
  12. Puteti folosi ce toppinguri doriti: ciocolata, fructe, crema de vanilie sau dulceata!

 

Pofta buna !




Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙