7 beneficii ale consumului de secara

7 beneficii ale consumului de secara

Datorita valorilor sale nutritive ridicate, secara, devine tot mai populara.
Secara poate fi cultivata cu usurinta chiar si in soluri sarace in nutrienti. Spre deosebire de grau, secara creste foarte bine in climat uscat si racoros. Cu toate acestea, aspectul bobului de secara seamana foarte mult cu cel al bobului de grau. Boabele de secara, insa, sunt mai inalte, cu forma mai ascutita, iar spicele de secara au un volum mai mare decat cele ale graului.

     1. Produsele din secara sunt bogate in fibre

Faina integrala de secara este mai bogata in fibre alimentare necesare organismului decat faina de grau. Fibrele stimuleaza functia intestinala si reduc riscul de constipatie. Acestea cresc vascozitatea masei alimentare, incetinind asfel golirea stomacului si a intestinului subtire. Acest lucru creste senzatia de satietate, ceea ce poate reduce aportul de alimente.
   
      2. Faina de secara are un indice glicemic mai mic si este recomandata pentru diabetul de tip 2

Vascozitatea crescuta a masei alimentare duce la intarzierea digestiei amidonului continut in faina de secara. Prin urmare, cresterea glicemiei dupa consumul de faina de secara este mai mica in comparatie cu cea produsa din faina de grau. Indicele glicemic scazut al painii de secara contribuie la un nivel stabil al glicemiei si face ca painea de secara sa fie potrivita pentru bolnavii de diabet de tip2 si reduce riscul dezvoltarii acestuia

      3. Scade colesterolul

S-a dovedit ca beta-glucanii, care se gasesc in faina de secara, reduc nivelurile crescute de LDL din sange.

       4. Imbunatateste functia sistemului Digestiv

Secara contine mai putin amidon decat graul si mai multe zaharuri libere, care domina fructooligozaharidele (sunt compuse din lanturi scurte de fructoza). Impreuna cu fibrele au un efect stimulator asupra florei intestinale, in special asupra bacteriilor bifidobacteriene, adica prezinta un efect probiotic. Probioticele au un efect benefic aupra echilibrului intestinal si, ca urmare, imbunatatesc functia sistemului digestiv.

        5. Secara este bogata in minerale si vitamine

Faina de secara contine cu 30% mai mult fier, de doua ori mai mult potasiu si de trei ori mai mult sodiu decat painea obisnuita! Painea de secara este printre cele mai recomandate alimente pentru anemie. Mai presus de toate, este o adevarata sursa de vitamine. Stratul exterior al boabelor de secara, la fel ca si graul, este bogat in minerale si vitamine, in special cele din grupa B.

        6. Secara are efect antioxidant

Semintele de secara contin polifenoli, care au activitate antioxidanta

        7. Reduce riscul de boli cardiovasculare

Studiile au descoperit ca oamenii, care consuma in mod regulat aceasta paine, au cu 30% mai putine sanse de a face boli de inima si alte boli cardiovasculare in comparatie cu consumatorii de paine alba. Consumul de alimente bogate in fibre insolubile, ofera protectie impotriva aparitiei pietrelor la fiere. Un studiu din 2009 a aratat ca, consumul de produse din secara reduce riscul de aparitie a pietrelor la fiere cu 13%. Fibrele protejeaza organismul legandu-se de toxine si scotandu-le din sistem, reducand astfel riscul de cancer colorectal

Faina de secara este utilizata cu succes si la prepararea prajiturilor. Incepe de azi sa incluzi in alimentatia ta faina de secara. 

Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙