Suplimentele nutritive

Suplimentele nutritive

Ce sunt suplimentele nutritive?
 
Acestea reprezinta o serie de surse concentrate de nutrienti sau diverse substante cu efecte nutritive ori fiziologice, utilizate cu scopul suplimentarii regimului alimentar. Suplimentele alimentare se comercializeaza in diverse forme: pachete cu pulbere, fiole cu lichid, pastile, tablete, pilule etc. Se consuma in cantitati masurabile, dozate. Acestea sunt utilizate din diverse cauze, cea mai comuna fiind abordarea unui stil de viata sanatos. Suplimentele nutritive sunt potrivite si pentru acele persoane ce doresc sa “preintampine” diverse probleme de sanatate sau pentru persoanele cu conditii speciale: femeile insarcinate, femeile la menopauza, persoanele ce urmeaza retete restrictive. Se consuma si in situatia in care suferiti de patologii precum hepatita, boli cronice sau autoimune, cat si pentru sustinerea unei dezvoltari sanatoase si corectarea unor carente. Desigur, in situatia in care vreti sa combinati suplimentele nutritive cu un tratament medicamentos, este imperios sa cereti sfatul unui medic sau al unui consultant specialist.

Categorii de suplimente nutritive
 
Acizii grasi esentiali  - Sunt substante cu rol metabolic si structural, din care fac parte acizii grasi Omega-3 ce se gasesc in peste si in uleiul de peste, Omega-6 ce se gasesc in compozitia uleiului de porumb si in floarea soarelui, Omega-9 care se intalneste in toate uleiurile si grasimile. Acizii grasi esentiali ofera parului si pielii un aspect sanatos, reduc tensiunea arteriala si scad nivelul de colesterol din organism. Acestia au un rol important in transmiterea imulurilor nervoase, fiind utili si totodata necesari pentru dezvoltarea si functionarea creierului.
 
Aminoacizii - Sunt compusi de baza ai proteinelor, jucand un rol major in furnizarea energiei, in formarea masei masculare si reglarea nivelului de grasime. Aminoacizii sunt utili in cresterea copiilor, activitatea nervoasa etc. Se impart in aminoacizi esentiali, semiesentiali si neesentiali.
 
Antioxidantii - Acestia ne apara organismul de radicalii liberi. Din aceasta categorie fac parte vitamina A (cu precadere betacarotenul), vitaminele C si E, coenzima Q10 etc. Acesti antioxidanti se gasesc in fructe, legume si plante medicinale.
 
Vitaminele – sunt compusi ce nu se pot sintetiza de catre organism, dar a caror prezenta este esentiala pentru functiile indeplinite in cadrul diverselor procese. Vitaminele nu sunt o sursa de calorii, iar in functie de modalitatea in care se dizolva in solutii, se impart in vitamine liposolubile, ce se dizolva in grasimi si hidrosolubile, ce se dizolva in apa.
 
Mineralele – sunt substante anorganice ce se afla in compozitia structurilor organismului. Drept exemplu, calciul intra in componenta oaselor si a dintilor, magneziu iparticipa la contractia musculara, sodiul are rol in transmiterea substantelor prin membranele celulare etc.
 
Suplimentele fito-botanice – aici se incadreaza extractele din plante, dar si diversi compusi minerali. In zilele noastre, multe medicamente au la baza extracte botanice, pe baza traditiei utilizarii acestora in scop curativ.
 
Probioticele si prebioticele – sunt produse ce contin tulpini de bacterii benefice, optime pentru echilibrarea florei intestinale.


Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙