Compozitie: partile aeriene cu frunze tinere ale plantei de busuioc - Ocimum Basilicum.
Principii active: uleiul volatil din busuioc contine linalol, eucaliptol, eugenol, estragol, camfor, anetol, taninuri si saponozide triterpenice.
Actiune: antiseptica, carminativa, galactogoga, antiemetica, diuretica, antiinflamatoare, antifungica, febrifuga.
Studii recente au aratat ca în compozitia busuiocului intra mai multe substante cetonice care au o actiune directa asupra celulelor hepatice. Prin consumul de ceaiuri de busuioc si chiar de busuioc verde sau uscat - ca si condiment în preparatele culinare, celulele hepatice sunt stimulate sa produca o cantitate mai mare de enzime, ajutând astfel la o mai buna functionare a ficatului.
Recomandari:
Intern: stimularea digestiei, meteorism abdominal, colici abdominale (balonari, senzatie de voma), aerofagie, anorexie, ulcer gastric sau duodenal, colite de fermentatie, diaree, gripa, raceli, bronsite, cefalee, infectii urinare.
Mod de administrare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea caldut si neindulcit, câte 3 cani cu ceai pe zi, intre de mesele principale.
Contraindicatii: la persoanele cu sensibilitate alergica deosebita poate produce reactii alergice de intensitate variata. Nu se va administra copiilor sub 3 ani si femeilor gravide (poate provoca varsaturi). A se evita supradozarea.
Acest produs este un supliment alimentar.
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dieta variata si echilibrata.
A nu se lasa la îndemâna si la vederea copiilor mici.
A nu se depasi doza zilnica recomandata.