Sunt deja client

 
 
Am uitat parola

Sunt client nou

Creeaza Cont
×

De ce trebuie sa incluzi secara in dieta ta?

Secara este una dintre cele mai importante cereale, asemanandu-se la aspect si structura cu graul. Boabele de secara sunt de forma ovala si mai alungite decat cele de grau. Culoarea acestora este de regula gri-vernil datorita clorofilei si uneori galbena sau maronie.
 

Beneficiile pe care le are secara pentru sanatate

  1. Ajuta la pierderea in kilograme

Daca iti doresti sa pierzi din kilograme trebuie sa incluzi secara in dieta ta. Aceasta te ajuta sa mananci mai putin, respectiv sa nu mai simti nevoia de a consuma alimente bogate in calorii pe parcursul zilei. Secara este o sursa bogata de fibre si contribuie la instalarea rapida a senzatiei de satietate. 
  1. Previne diabetul

Secara face parte din familia cerealelor care asigura o sursa bogata de magneziu, iar multe studii confirma ca exista o legatura intre aportul de magneziu si prevenirea diabetului. Se recomanda inlocuirea painii din grau cu ceea de secara, deoarece consumul acesteia asigura o imbunatatire a profilului glicemic, stabilizeaza raspunsul organismului si imbunatateste sensibilitatea la insulina.
  1. Ajuta procesul de digestie

Datorita continutului ridicat de fibre, secara are efecte benefice asupra procesului digestiv. Aceasta usureaza digestia, regleaza frecventa scaunelor si previne constipatia. De asemenea painea de secara este mai eficienta in tratarea constipatiei decat painea din grau sau laxativele. Astfel, daca ai probleme de digestie iti recomandam introducerea in dieta a produselor pe baza de secara pentru eliminarea disconfortului si simptomelor specifice.
  1. Sacade tensiunea si previne insuficienta cardiaca

Consumul de fibre dietetice reduce riscul de hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Astfel, persoanele care consuma la micul dejun cereale integrale au un risc cu 29% mai mic de dezvoltare a insuficientei cardiace.   . 
 

Retete pe baza de secara pentru un plus de sanatate

Paine pufoasa de secara

Ingrediente

  • 245 de grame de faina de secara 
  • 245 de grame de faina alba tip 650 
  • 12 grame de drojdie proaspata (sau 4 grame de drojdie deshidratata)
  • 400 de ml. de apa plata
  • 40 de grame de melasa (daca nu aveti, inlocuiti cu 1 lingura de zahar brun si adaugati 2 linguri de apa in plus)
  • 12 grame de sare
  • optional: seminte intregi sau macinate de chimion, anason, anason stelat.
  • in plus: faina pentru presarat

Pasii de preparare

  1. Intr-un castron incapator (unul in care painea sa aiba loc sa creasca) se pun ambele tipuri de faina, sarea si semintele (daca folositi). Melasa se dizolva in apa calduta.
  2. Se dizolva drojdia in apa cu melasa si se lasa cateva minute la temperatura bucatariei, cat sa se formeze la suprafata o spuma. Daca nu se formeaza aceasta spuma in cel mult 10 minute, puteti sa incepeti de la inceput cu o alta drojdie.
  3. Se amesteca cele doua tipuri de faina cu sarea si semintele si se toarna apa cu drojdia si melasa, amestecand cu o lingura de lemn. Se amesteca doar 1-2 minute, cat sa nu fie in castron mari portiuni cu faina neatinsa de lichid, apoi se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei 15 minute.
  4. Dupa trecerea timpului se amesteca din nou cu lingura de lemn compozitia din castron si se lasa deoparte pentru alte 15 minute.
  5. Se repeta amestecarea timp de 1-2 minute apoi se infoliaza castronul cu folie de plastic si se da la frigider.
  6. Se pre-incalzeste cuptorul, iar intre timp se rastoarna aluatul dintr-o singura miscare in tava acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa bine.
  7. Se cresteaza painea cu un cutit foarte bine ascutit sau cu o lama. Se da apoi imediat la cuptor, la o inaltime medie.
  8. Timpul de coacere este de 25-30 de minute. 

Biscuiti de secara cu stafide

Ingrediente

  • 120 de grame de unt
  • 200 de grame de zahar brun
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1/2 de lingurita de scortisoara
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 ou mare
  • 2 linguri de melasa din trestie de zahar (sau miere de albine)
  • 135 de grame de faina de grau  (sau faina de grau integrala)
  • 90 de grame de faina de secara
  • 60 de grame de stafide

Pasii de preparare

  1. Intr-un castron potrivit pentru mixer se pune untul taiat in bucatele, se adauga sarea si 150 de grame din zaharul brun.
  2. Se mixeaza pana cand incepe sa capete compozitia un aspect cremos.
  3. Se adauga extractul de vanilie, oul intreg si melasa .
  4. Se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa, apoi se adauga cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si stafidele maruntite cu cutitul.
  5. Se mixeaza pana cand compozitia este omogena .
  6. Aluatul obtinut se pune intr-un castron, se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 1 ora, dar merge sa ramana chiar si peste noapte.
  7. Se formeaza bile de dimensiunea unei nuci mai mici (in functie de marimea la care le modelati, vor rezulta intre 36 si 40 de bucati) care se tavalesc prin cele 50 de grame de zahar brun ramas.
  8. Bilele rezultate se pun pe doua tavi potrivite pentru cuptor in care s-a asternut hartie de copt. Asezati-le cu o distanta de 5-6 cm. intre ele, pentru ca se latesc mult la copt.
  9. Tavile se coc pe rand, cate 13-15 minute, in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Biscuitii sunt gata cand devin bruni-aurii, putin mai colorati pe margini.

Prajitura cu mere si faina de secara

Ingrediente

  • 150 gr Faina integrala de secara
  • 2-3 buc Mere 
  • 100 gr Unt 
  • 150 gr Zahar
  • 1 lingura Zahar pudra
  • 3 buc Oua
  • 1 lingurita Praf de copt
  • 1-2 lingurite Scortisoara

Pasii de preparare

  1. Intr-un vas mixam bine zaharul cu untul moale.
  2. Apoi, unul cate unul, adaugam ouale, mixam bine dupa fiecare ou, pana se omogenizeaza totul si obtinem o compozitie spumoasa.
  3. Praful de copt il incorporam in faina de secara si apoi le adaugam in vasul cu aluat, mixam bine sa nu fie cocoloase.
  4. Merele le spalam, le curatam de coaja si de cotor, apoi le taiem in jumatate, apoi felii mai mari.
  5. Trecem aluatul intr-o tava rotunda in care vom pune o hartie de copt (tava mea are 24 cm) si vom unge putin peretii cu unt, nivelam un pic aluatul cu o spatula. Apoi aranjam feliile de mere, le adancim un pic in aluat, deasupra dam cu scortisoara. Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la temperatura de 180 grade °C.
  6. Dupa acest timp, facem testul cu scobitoarea, o scoatem de la rola si o lasam sa se raceasca. 

Pofta buna!

 


Guestbook
 
"Am facut deja cateva comenzi, produse de calitate, colaborare excelenta. Multumesc."
Maria
 
"Am comandat de 2 ori pana acum. Produsele au ajuns la timp si au fost ambalate astfel incat sa nu fie deteriorate... probabil nici daca cineva juca fotbal cu acel colet. Voi mai comanda de la voi."
Razvan
 
"Livrare prompta, produse de calitate. Ar fi bine sa se men?ioneze termenul de valabilitate pentru fiecare produs. Lucrarea prin curier este cam scumpa, fa?a de alte magazine online. În rest totul este okay."
Ovidiu
+ Vezi toate
© Biosimttera 2013 | 
De ce trebuie sa incluzi secara in dieta ta? - Biosimttera
Webdesign byDezvoltare pagini web cluj - bucuresti
Viziteaza magazinul Biosimttera.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping. www.price.ro - your shopping expert