Boia Dulce Solnita Reutilizabila 50 grame Solaris
Boia Dulce Solnita Reutilizabila 50 grame Solaris
Boia Dulce Solnita Reutilizabila 50 grame Solaris

Boia Dulce Solnita Reutilizabila 50 grame Solaris


In stoc
1 puncte Bucura-te oricand de punctele tale ! Ele vor fi adaugate in contul tau de client dupa achizitia acestui produs.
Vezi mai mult
17.95 Lei *pret cu TVA (in pret nu este inclus transportul)
- +
Cod Produs: 26632
Code de bare: 32536
Detalii produs
 
Boia dulce, obtinuta din pulbere de ardei rosu. Confera savoare si culoare mancarurilor, fiind ideala atat pentru aromatizare, cat si pentru decorarea preparatelor culinare. Integrata in alimentatia sanatoasa, boiaua de ardei dulce are beneficii multiple: intareste sistemul imunitar, are proprietati antioxidante eficiente, sustine sanatatea oculara. Este o sursa bogata de vitamina A si contine in proportii mari carotenoide, flavonoide si alti antioxidanti, dar si minerale.
 
Beneficii produs
 
Intareste sistemul imunitar
 
Proprietati antioxidante puternice
 
Cum se obtine boia dulce?
 
 
Pudra rosie aromatica de boia dulce este unul dintre condimentele indragite si frecvent folosite in bucatariile din intreaga lume, atat pentru aromatizarea, cat si pentru decorarea preparatelor culinare.
 
Pulberea de boia dulce este obtinuta prin macinarea ardeilor rosii dulci (Capsicum annuum L., familia Solanaceae), care au fost in prealabil uscati prin metode naturale.
 
Ardeii dulci si cei iuti (chili), precum si pulberea rezultata prin macinarea acestora (boia dulce si iute) au o istorie indepartata si interesanta, acestea fiind descoperite de catre Cristofor Columb in calatoriile sale catre ,,Lumea Noua", la finalul secolului al XV-lea. Originara din America Centrala (mai specific din Mexic si Insulele Antile), unde era folosita atat ca un condiment, cat si ca un remediu medicinal, Cristofor Columb a adus pulberea de boia cu el in Europa si a oferit-o regelui Ferdinand si reginei Isabella a Spaniei. Din Spania, aceasta s-au raspandit, ulterior, in intreaga Europa. Boiaua dulce a fost introdusa in Ungaria de catre turci, intre secolele XVI-XVII, cu denumirea de ,,paprika".
 
In timp, boiaua dulce a devenit un ingredient cheie atat al bucatariei unguresti, cat si al celei spaniole, atat Ungaria, cat si Spania aflandu-se in prezent in topul tarilor producatoare de boia la nivel mondial, alaturi de Peru, Mexic, India, Israel, Serbia, California (Statele Unite ale Americii).
 
Te invitam in continuare sa descoperi cateva dintre beneficiile consumului de boia dulce asupra sanatatii, precum si unele metode in care o poti folosi in bucataria ta de acasa.
 
 
 
Beneficiile consumului de boia dulce
 
 
Pudra de boia de ardei dulce este un ingredient foarte bogat in substante nutritive, in special in micronutrienti, dupa cum ne arata si tabelele valorilor nutritionale. Boiaua dulce este o sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti, precum:
 
vitaminele - A (in cantitati mari), vitamine din complexul B (B6, B2, B3, B5, B1), C si K;
 
minerale: fier, potasiu, mangan, magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc;
 
antioxidanti - in special carotenoide (beta caroten, capsantina, zeaxantina, luteina, licopen);
 
polifenoli si flavonoide (quercitina);
 
contine toti cei 9 aminoacizi esentiali.
 
 
Substantele active, precum si ceilalti compusi ai pudrei de boia au o multime de proprietati si beneficii asupra organismului, de care te vei putea bucura si tu daca alegi sa adaugi pulberea de paprika la mancarurile favorite. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate conferite de boiaua dulce:
 
antioxidant eficient - pudra de boia dulce contine o multime de antioxidanti care au rolul de a lupta impotriva deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi si de stresul oxidativ. Aceasta actiune antioxidanta este asociata cu prevenirea aparitiei unor boli cronice (precum afectiunile cardiovasculare, diabetul si cancerul), precum si cu prevenirea imbatranirii premature. Consumul de boia ar putea nu doar tine la distanta bolile de tot felul, ci te-ar putea ajuta sa-ti mentii tineretea timp indelungat.
 
sustine sanatatea oculara - paprika contine mai multi nutrienti care pot imbunatati sanatatea oculara, precum: vitamina A, E, antioxidantii luteina si zeaxantina. Conform unui studiu, un aport crescut de luteina si zeaxantina, in cadrul alimentatiei, a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de a dezvolta simptomele specifice cataractei. De asemenea, rezultatele unui alt studiu au asociat aportul crescut al antioxidantilor de mai sus cu un risc foarte scazut de aparitie a degenerescentei maculare.
 
ajuta la reglarea nivelului de colesterol - capsantina impreuna cu ceilalti carotenoizi din compozitia pudrei de boia contribuie la scaderea ,,colesterolului rau" (LDL) si a colesterolului total si, implict, la cresterea ,,colesterolului bun" (HDL), care a fost asociat cu un risc mult mai mic de a dezvolta anumite afectiuni cardiovasculare.
 
confera sanatate inimii - vitamina B6 din compozitia pudrei de boia dulce ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la refacerea vaselor de sange deteriorate, in timp ce capsantina contribuie la scaderea ,,colesterolului rau" (LDL) si a colesterolului total si, implicit, la cresterea ,,colesterolului bun" (HDL). Fierul, magneziul, fosforul si potasiul ajuta la purificarea sangelui si contribuie si ele la mentinerea sanatatii inimii si la prevenirea infarctului si a afectiunilor cardiovasculare.
 
potentiale proprietati anticancer - carotenoizii continuti de boiaua dulce (beta caroten, luteina, zeaxantina) au un potential antioxidant foarte puternic, eficient in lupta impotriva stresului oxidativ care este, de regula, asociat cu un risc crescut de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Acestia ar putea preveni aparitia cancerului. De asemenea, conform unor surse medicale, capsaicina prezenta in unele varietati de ardei ar putea inhiba dezvoltarea celulelor tumorale.
 
ajuta la mentinerea sanatatii sangelui - paprika este o pulbere bogata in fier si vitamina E, doi micronutrienti esentiali pentru a avea un sange sanatos. Fierul reprezinta o parte componenta importanta a hemoglobinei (o proteina din globulele rosii care ajuta la transportul oxigenului in corp), in timp ce vitamina E este necesara pentru crearea unor membrane sanatoase ale acestor celule. Un deficit al acestor doi nutrienti ar putea scadea numarul globulelor rosii, cauzand anemie.

Asadar, consumul de boia dulce ar putea preveni anemia.

 
confera sanatate pielii - pudra de paprika poseda anumite proprietati antibacteriene ce pot fi eficiente impotriva infectiilor bacteriene cutanate (de exemplu, pentru acnee). De asemenea, poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete si poate preveni ridurile si imbatranirea tenului, datorita vitaminei E si beta-carotenului.
 
confera sanatate parului - fierul din compozitia pulberii de boia ajuta la transferul oxigenului si nutrientilor catre foliculii de par, incurajand cresterea parului, prin imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul scalpului. De asemenea, vitamina B6 regasita in paprika stimuleaza productia de melanina, un pigment care confera culoare parului.
 
 
Cum poti folosi boia dulce
 
 
Boiaua dulce este un condiment folosit la scara larga, in intreaga lume, dar indeosebi in Europa, Africa si Asia, unde este adaugata intr-o multime de preparate. Confera un plus de culoare si savoare mancarurilor in care o adaugi, dar (asa cum ai putut vedea mai sus), confera si o multime de beneficii organismului, fiind de nelipsit in alimentatia sanatoasa, plina de gust.
 
Desi exista trei tipuri de boia (dulce, iute si afumata), indiferent de sortiment, ea este potrivita in special cu anumite legume, diferite mancaruri si sosuri. Este un ingredient versatil, potrivit pentru multe combinatii creative, delicioase si atragatoare prin coloritul pe care il confera.
 
Iti sugeram in continuare cateva modalitati in care poti folosi pudra de boia dulce:
 
 
 
condimenteaza mancarurile cu carne - gulas unguresc, fripturi, diverse tocanite cu carne;
 
presara boia peste cartofi (salata de cartofi copti, salata orientala, cartofi prajiti sau piure de cartofi), oua (ochiuri sau omleta) sau hummus;
 
adauga la tocanitele de legume, legume calite in tigaie, la orez (inclusiv la retetele de paella sau la cele de pilaf), mancarea de fasole sau la curry-ul cu linte;
 
include un praf de boia in compozitia carnatilor, chiftelelor si burgerilor (in varianta vegetariana/vegana sau cu carne);
 
adauga la dressing-uri pentru salata si diverse sosuri (de exemplu, sosul salsa) sau marinade pentru carne - atat pentru culoare si aroma, cat si pentru proprietatea pe care o are de a ingrosa sosurile;
 
presara peste branzeturi sau cascaval;
 
adauga un varf de boia dulce la supele - crema
 
 
Poti adauga boia dulce, dupa gust, in compozitia mancarurilor gatite, poti presara deasupra acestora un varf de paprika sau poti sa incalzesti pulberea de boia in ulei, la temperatura minima, timp de un minut, pentru a intensifica aroma condimentului, dar avand grija sa nu il arzi.

Poti adauga uleiul astfel infuzat la legume sau diverse preparate.

Recenzii Produs
0 0 Recenzii
Spune-ti parerea acordand o nota produsului



Alti clientii au cumparat si...

Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙